״איך יכול להיות שאנשים שמרוויחים טוב, מוצאים את עצמם צריכים להצטמצם?״
נשמע מופרך? עם גל ההתייקרויות ששוטף אותנו, זו כנראה אחת השאלות הכי נשאלות בישראל של 2025. ארנונה, מים, חשמל, הקפאת מדרגות המס וקצבאות הילדים, עליית המע״מ ודמי הביטוח הלאומי, כל אלה כבר נותנים את אותותיהם, מכבידים על הכיס ומציבים משפחות יציבות ועובדות עם מצב שהן לא הכירו קודם: פתאום, כבר לא מספיק להרוויח מעל הממוצע.
עם אבדן של כמעט 2000 שקלים בחודש, הישראלים מבינים שהם במצב הרבה פחות טוב ממה שחשבו, ושהם הולכים להיות במקום אפילו פחות טוב מזה בשנה הקרובה.
מה התייקר ואיך זה הולך להשפיע עלינו?
אז בואו נדבר קצת במספרים. 2025 תביא איתה גל עליות רוחבי שישפיע על הכיס של כל אחד ואחת מאיתנו. העלאות המיסים, התייקרויות המחירים והעליה בתעריפי השירותים עלולים להגיע לאלפי שקלים בחודש, כך שמשפחה עם שלושה ילדים תגלה ש:
- הצריכה השוטפת שלה עלתה ביותר מ-1,000 שקלים בעקבות התייקרות המע״מ.
- החשבונות קפצו בכ-250 שקלים בעקבות ההתייקרות בתעריפי השירותים.
- הנטו צפוי להתכווץ ב-650 שקלים בעקבות שחיקת השכר, הקפאת מדרגות המס ועליה בדמי הביטוח הלאומי.
סך הכל: הפסד של כ-1900 ש״ח למשפחה בכל חודש וכמעט 23,000 ש״ח בשנה.
״פתאום, כבר לא מספיק להרוויח מעל הממוצע.״
אז מה עושים עכשיו?
לפני הכל, חשוב שכל משפחה תכיר את המספרים שלה ותבין בדיוק איפה עלית המחירים הולכת להשפיע עליה. ברשת קיימים מספר מחשבונים שיעזרו לכם עם החישובים ויתנו לכם תמונת מצב מדוייקת ומותאמת למשק הבית שלכם. באמצעות מספר שאלות פשוטות שנוגעות למספר הנפשות בבית, סטטוס תעסוקתי וטווח שכר, ניתן לחשב את השפעת הגזרות הכלכליות ולהבין את היקף הפגיעה הצפוי:
״חשוב שכל משפחה תכיר את המספרים שלה״
והתוצאה, כך יתברר במקרים רבים, מחייבת נקיטת פעולה. היא מחדדת את הצורך לנהל תזרים ולראות את המספרים מול העיניים. משפחות שהרשו לעצמן ״לזרום״ ולחיות מחודש לחודש, נאלצות כעת לשנות הרגלים, לחשוב מחדש על הוצאות מסויימות ולגלות זהירות יתרה כלפי הלוואות ופריסות תשלומים, שנלקחו בעבר ללא כל היסוס.
״הישראלים מבינים שהם במצב הרבה פחות טוב ממה שחשבו״
המציאות הכלכלית החדשה דורשת מכולנו להגביר מודעות, לפקוח עין על ההוצאות ולהתנהל בצורה חכמה יותר עם הכסף שלנו. להכיר את המספרים זה חשוב, אבל זה רק השלב הראשון, שמיד לאחריו חשוב גם לפעול – לזהות הזדמנויות חסכון, לחפש שירותים אלטרנטיביים בתעריפים מוזלים ולדאוג שהשנה, יותר מתמיד, הכסף ישאר בכיס שלכם.